Guide: Så gör du en flagga och banderoll till fotbollsläktaren!

Äntligen finns det en guide till hur du målar din egen flagga!

Det är många som efterfrågat en guide i hur man gör sin egen flagga eller banderoll till sin läktare. På den här sidan har vi samlat all information med tyg, färg och annat material du behöver för att måla en egen flagga.

Vår ambition är att med den här guiden, skapa flera aktiva supportrar och att vi tillsammans får ett stort tifohav av flaggor när vi fyller Sektion G och våra bortaresor. Gör din egen flagga!

Hur funkar tifo i BK Häcken?

En stor del av läktarkulturen inom vår fotbollsfär är det arbete som Bandieras gör inför varje match. Deras arbete kallas för tifo och består av att de målar flaggor, banderoller, tvåpinnsflaggor och andra element för att färga våra läktare gult och svart.

Bandieras är en grupp Häckenvänner som brinner för BK Häcken. De lägger ner stor del av sin fritid till att måla och sy stora tifon i form av overheads, banderoller och flaggor.
Läs mer om Bandieras här

Hur målar man sin egen flagga?

Det finns olika typer av flaggor som man kan göra. Allt beror på vad du har för syfte med flaggan. För att göra en viftflagga krävs det ett tunnare tyg, förslagsvis polyestertyg. Om du vill göra en tvåpinnsflagga går det bra med egentligen vilket tyg som helst.

För att göra en viftflagga så behöver du följande material:

 • Blyertspenna
 • Ett tunt tyg (förslagsvis polyestertyg)
 • Textilfärg
 • Målarpenslar
 • Maskeringstejp
 1. Hitta ett motiv till din flagga
  Börja med att hitta eller skapa ett motiv som du vill ha på din flagga. Du kan även med hjälp av olika tygstycken i olika färger - sy ihop en flagga. Som te.x vit, svart och gul. Börja enkelt och tänk inte på för stora motiv. Det är bättre att du börjar med en enklare variant och känner efter vad du är bra på! Häckenemblem funkar te.x alltid. Hör av dig till oss så hjälper vi gärna till med att spåna fram lite olika motiv.
 2. Skissa upp ditt motiv på tyget med blyertspenna
  Vi rekommenderar att du använder dig av måtten 1,5 x 1,5 - 2 x 2 meter (räkna även med extra tyg för fålla). Val av tyg rekommenderar vi polyestertyg, men även fodertyg eller duschdraperier funkar väldigt bra. Med dessa tygtyper så blir det betydligt enklare för dig att vifta.

  Det finns olika sätt att skissa upp sitt motiv på. Antingen kan du lägga den på marken och på frihand rita upp det försiktigt med en blyertspenna - gör det även enkelt för dig om du behöver sudda. Ett annat alternativ är att tejpa upp tyget på väggen och med hjälp av en projektor applicera motivet och därefter rita av det. Tänk på att ha utrymme för en fålla!
 3. Tejpa runt ditt motiv
  Om du är ovan eller inte känner dig stadig på hand, så rekommenderar vi att du använder maskeringstejp runt ditt motiv. På så sätt blir det enklare för dig att måla och om du trycker till tejpen på tyget, kommer du heller inte att råka måla utanför. Att maskeringstejpa runt ett motiv är oftast det som tar längst tid i hela processen.
 4. Börja måla!
  Innan du börjar måla så är det viktigt att du väljer rätt underlag. Vi rekommenderar att du river upp svarta sopsäcker och lägger under ditt tyg, så att inte färgen ska färga av sig på golvet eller väggen. Det kan också vara en god idé att tejpa fast tyget med lite tejp för att det ska ligga stilla. Fundera även på vilken storlek på pensel du ska använda dig av - börja hellre med en mindre och testa dig fram.

  Vid val av färg så rekommenderar vi textilfärg. Det kan vara svårt att få tag på, men kolla byggvaruhus (Bauhaus, Hornbach etc), Stoff & Stil & Panduro är några alternativ. Om du inte hittar textilfärg så funkar det helt klart med vanlig väggfärg också - men tänk du på att inte strö på med ett tjockt lager färg. Kör hellre ett tunt lager och fyll ut där det behövs efter det torkat.
 5. Fålla och sy med symaskin
  Efter att färgen torkat är det nu dags att kapa till ett PVC-rör i den längd så att den klär flaggan och att du får ett bra grepp. Det som krävs för att tyget ska fästas på plaströret är att man gör en så kallad "fålla". Du viker helt enkelt tyget till en ficka och sedan syr med symaskin. Du kan även sy in den yttersta kanten en aning så den blir motståndskraftig mot slitage.

  Du kan även tejpa eller limma fast tyget - men om du vill att din flagga ska hålla länge, rekommenderar vi att du syr en fålla. Nu är det klart!

  Vi ses på Sektion G!

Hur gör man sin egen banderoll?

En banderoll/hängflagga används inne på sektionen vid hemmaplan eller bortaplan - oftast tejpas den upp längs med sidorna ner mot planen. Det är flera inom vår supportergruppering som har en egen banderoll som tas med på matcher och andra tillställningar. Att göra en banderoll eller hängflagga är superenkelt!

Det skiljer sig inte mycket från att göra en vanlig flagga. Du kan använda i princip vilket tyg och färg som helst - syftet är ju att den ska hänga längs med kortsidan! Det som kan vara bra att tänka på är måtten. Köper du te.x ett vanligt lakan på 1,5 x 2+ meter så räcker det gott och väl. 1,5 meter är i princip standard på de flesta arenornas kortsidor idag.

För att göra en banderoll så behöver du följande material:

 • Blyertspenna
 • Lakan eller bomullstyg
 • Textilfärg
 • Målarpenslar
 • Maskeringstejp