VAR - Sverige mot resten
Motion till BK Häckens årsmöte 2024-03-14

I en tid när alla andra folkrörelser är på tillbakagång står svensk fotboll unikt stark, på elitnivå växer sporten över alla bräddar. Det är resultat av långsiktigt och träget arbete, att svensk fotboll vågar gå sin egen väg.

Häcken är i många stycken ett lysande exempel på detta. En klubb som gått sin egen tålmodiga väg. Alltid med rötterna i den lokala myllan, men med visioner som gjort att ”kometen från Hisingen” hela tiden stått ut och utmanat ramarna för vad ett fotbollslag kan vara och göra.

När det kommit "quick fixes" som aktiebolagsombildningar har Häcken stått fast. Saker får ta sin tid på Hisingen. Därför kan Häcken också vara en förnuftets röst mot den senaste quickfixen; videoassisterad domargranskning, förkortat VAR (Video Assistant Referee).

Ofta sägs det att fotboll är en konservativ sport. Det är förstås både positivt och negativt, men den positiva sidan är att det finns en inneboende tröghet som gör att vi tar med oss vår historia och identitet i utvecklingen av sporten. Att vi inte blir fartblinda.

I den internationella fotbollen rusar däremot utvecklingen. Mäktiga klubbar driver på för superliga, stora tunga företagsintressen och hela oljenationer vill förvandla sporten i grunden. Det är i det sammanhanget vi ska sätta in VAR. Erfarenheterna från våra senaste Europaäventyr övertygar inte. Teknisk utveckling är inte i sig själv något negativt. En dag är kanske VAR blir ett verktyg som bidrar till korrekta domslut utan att störa flödet i matchen. Dit har vi inte kommit idag, inte ens i de största och rikaste ligorna.

Men kanske viktigare än själva VAR i sig är att Sverige står ut och visar en annan möjlig utveckling i den moderna fotbollen. För VAR kommer inte ensamt. Det är ett led i förändringen av storfotbollen, av anpassning till matcher sedda från TV-soffan istället för från läktaren.

Sverige är ett unikt fotbollsland och BK Häcken är en unik klubb i Sverige. Stöpt i lokal folkrörelsetradition har klubben vandrat en lång och krokig väg till den internationella scenen. Men det har alltid varit vår egen väg. När vi nu blivit en storspelare är det livsviktigt att vi fortsätter gå vår egen väg och hålla oss till det vi vet fungerar. Därför behöver Häcken fortsätta vara en aktör som håller emot när de stora krafterna driver på för att förvandla vår sport, bland annat genom att införa VAR i svensk fotboll ovanifrån. 

Vi yrkar därför att:

● BK Häcken aktivt och tydligt ska ta ställning emot införandet av VAR-systemet i tävlingar arrangerade av SvFF, tills dess att BK Häckens årsmöte fattat nytt beslut i frågan.  

Nancy Abd El Razek, Christopher Berg, Joachim Ericsson, Robin Heed, Rikard Isaksson, Biffen Jansson, Johannes Jensen, Claudia Jimenez, Joakim Lindén Johansson, Sebastian Malmqvist, Jack Nilsson, Jens Pilqvist, Jimi Schlichting, Daniel Semb, Dante Sjöstrand, Johanna Wallin, Björn Dahlborg, Alexander Berg